top of page

Hardaliye nedir?

Türkiye lezzet haritasında Kırklareli'de işaretli olan HARDALİYE, olgunlaşmış üzümlerden elde edilen
alkolsüz, kendine has lezzeti olan doğal bir içecektir.
Üzüm suyu, hardal tohumu ve yabani vişne yapraklarının fermantasyona bırakılmasıyla meydana gelir. İçeriğindeki hardal tohumu, üzüm suyunun şaraba dönüşmesini engellediği gibi hardaliyenin eşsiz tadının oluşmasında da önemli rol oynar. Geçmiş yıllarda papazkarası, alfons, cardinal gibi aroması zayıf üzüm çeşitlerinden yapılan hardaliye bugün en iyi sonuçları yüksek aromaya sahip Cabernet ve Merlot cinsi üzümlerle vermektedir. Hardaliye yapmak kolay gibi görünse de aslında iyi bir hardaliye yapmak çok zor iştir. Üzümlerin hasat zamanının iyi belirlenmesi gerekir, öyle ki 2-3 gün erken veya geç hasat bile hardaliye'nin tadının farklılaşmasına neden olur. Bir başka önemli husus hardal tohumu cinsidir. Hardaliye herhangi bir hardal tohumundan yapılmaz, yapılırsa da iyi sonuç vermez. Hardal tohumu bu işle uğraşan uzman kişiler tarafından temin edilir ve bu  kişiler bu cins tohumun nerede yetiştiğini sır gibi saklarlar.Bunlar hardaliye yapımının zorluklarından sadece bir kaçı. Bu işte uzman olmak için en az 10 yıllık bir tecrübeye sahip olunması da işin cabası...

HARDALİYE'NİN TARİHÇESİ

 

Evliya Çelebi seyahatnamesinde Kırklareli ve civarında rasladığı bağlar için “içinde adam yürüse kaybolur” demiş ve hardaliyenin ne kadar sağlıklı bir içecek olduğundan ayrıca bahsetmiştir.

Mustafa Kemal ATATÜRK, 20 Kasım 1930 yılındaki Kırklareli ziyareti sırasında kendisine ikram edilen hardaliyeyi çok beğenerek, hakkında ''Bu içeceği milli içecek haline getiriniz.''  ifadesini kullanmıştır.

bottom of page